Cumartesi, Nisan 12, 2014

Sandığımda hazine yatıyor

Öncelikle 81 doğumluyum 13 yıllık evliyim bunu söylememin nedeni, sülalemin kadınlarının 15-20 yılda geçirdiği evrimi anlamanız zira şimdi hepsinin çeyiz dedim mi bi içi kalkıyoo...:))

Benim çocukluğumda acayip bir Çeyiz furyası vardı. Halamlar, teyzemler, komşular tabiki annem yemeden içmeden Çeyiz yaparlardı birbirleri ile yarışırsasına zira bizim sulalede kız bolluğu var.
(Kız kucakta çeyiz bucakta durumları) Aklınıza ne gelirse danteller,iğne oyaları, kaneviçeler Allahım Çocukluğumu yaşayamadım desen yeri var çünki bizimde dizimizi kırıp dantel yapmamız lazımdı valla sokağa oynamaya bile çıkamazdık 2 karış oya örmeden (çarşaf kenarı, havlu kenarı, buzdolabına örtü ördüm yaa 6 ay :(( )😊 annem kendi yapar bize yaptırır dahada yetmez para ile kadınlara yaptırırdı. Hele bir ar oyası mıdır nedir bişi ördü valla bir sene sürdü kadın gözden olmadı Allahtan , ar oyası 2 karış kalınlığında dantel, karyola eteği yorgan ağzı ve yastıklara geçiriliyor, o dantelin geçirildiği kumaşa metresi 1 çeyrek altindan kaneviçe işletmişti annem, Ayy yok yaa o iğne oyalı takımıdı :DD ahh canım anam paraları sandığa gömdü resmen, daha çeyizinde ne oldugunu merak etmeyen kızına onca masraf etti, keşke sandığın içine bir kova koysaydı da elaleme Çeyiz yaptırmak için verdiği altınları oraya atsaydı ahhh şimdi 1 kova altınım olabilirdi. Düşünsenize Sandığı açtınız içinden bir kova altin çıktı harika olurdu valla damatlarda hiç gücenmezdi çeyizsiz kız aldik diye😆 düşünün;
-Ayy canım damatlarım kızlara çeyiz yapamadım kusura bakmayın!
-Canım kayıvalidem hiiç önemli diil senin canın sağolsun:)) (Allah canınızı almasın damatlar tövbe tövbe)
Ben şu an Çeyiz derken sadece çal çaputtan bahsediyorum yoksa tencere, tava, mobilya, beyaz eşya onlar ayrı hepsini yaptılar sağ olsunlar... seni alan olursa üstüne para verecem durumları resmen :)) gerçi bizim çevrede kız vermek  enteresan bir şekilde daha masraflı, ama ben akıllandım kızlarımı verirken başlık parası alacam:)) Kolaymı Ayol benden kız almak:)) ok kadar:))

Ablam evlenirken annemler çeyizini karşı komşunun evine sermişti gelen giden baktı, oda ayrıca komik, bu nasıl bir takdir edilme isteğidir yaa "ben kızıma bu kadar çeyiz verdim görün ibret alın cümle alem hıh hıh hıı" komşu mevzuna girmeyelim bile, komşuya gittin evin bana 1 hafta lazım her yere çeyiz serecem :)) kapılardan bile eğilerek geçeceksin yemek masanın üzerine yazmalar ve patikler, koltukların içinde ise yatak takımları ve oyalı çarşaflar olacak, evin 1 hafta (halk eğitim merkezindeki sergiler misali) kamu hizmetine açılacak, ayrıca çeyizlerimin huzur ve güveninden de sen sorumlusun desen... en iyi ihtimalle komşun polisi arar :)))

Neyse efendim uzatmayayım yoksa ben bu mevzuda kitap bile yazabilirim:)) Şimdi evde ne mi kullanıyorum, salona halamın damadından aldığım kıytırık tüllü boncuklu takımı (tabi iğne oyası ile kıyasladığın zaman kıytırık), yatak odasında klasik uyku seti, vah dantelli çarşaflarım iğne oyalı kaneviçelerim hepsi şu an sandık bekçisi. Artık kızlar evlenirken  benim çeyizi bölüştürecem ikisine, hatıra etsinler belki o zamana kadar tarihi bir değerde kazanır bizim çeyizler...

HOŞÇAKALIN...

4 yorum:

  1. :) yine çok sevimli yazmışsın.

    baksanaaa, bugün 3 mim yazdım.
    istersen üçünü de yapsanaaaaa :)

    YanıtlaSil
  2. Bu ilk mimim yaşasın:) ilk fırsatta yazicam Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  3. çok sevindim kiii. hem de 3 tane mim var bak ne güzel. bişi diil yaaa. sen çok tatlı yazıyorsun ki yaaaa. seni tanıtcam ben zaten tanısınlar yaaa senii bana neee :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok değerli :)) Hadi bişiler YAZ :)